Newton'un Renk Deneyi

Işık ve renk ilk defa 1666 yılında Sir Isaac Newton tarafından incelenmiştir. Işık kaynağından gelen ışını bir prizmadan geçirerek yapılan deneyde, ışığın altı renge ayrıldığı Newton keşfetmiştir. Işık kaynağından yayılan ışığı prizmadan geçiren Newton altı rengi görebilmişti.

Kırmızı, turuncu, sarı, yeşil, mavi, mor

Newton bu keşfi bulduğunda, o ana kadargeçerli olan renklerin ışık ve karanlığın bir kombinasyonundan olduğu görüşünü çürüttü.

Antik Roma ve Mavi Renk

Antik Roma döneminde üst kesim kişiler ya da zenginler beyaz, siyah ve kırmızı renk giyerken işçi sınıfının rengi maviymiş.

Ünlü Ortaçağ Profesörü MichelPastoureau'un söylemlerine göre mavi renk o dönemlerde barbarlarla ilişkilendiriliyor ve düşmanları korkutmak için kullanılıyormuş.

Ünlü Tablolarda Kullanılan Kısıtlı Renkler

Ünlü tablolardaki renk cümbüşüne aldanmayalım, ünlü sanatçıların hazır gigmentlerden yapılan karışımlardan faydalanması ancak 19. yy sonlarında gerçekleşmiştir.

Bebeklerin Gördüğü İlk Renk:

Kırmızı

Araştırmacılar iki haftalık bir bebeğin ilk olarak kırmızı rengi ayırt edebildiğini keşfetti.

Renkleri algılamaya yönelik gelişimleri, yaklaşık beş aylık olduklarında tüm renk yelpazesini görene kadar devam ediyor.

Mars'ın Kırmızı Olmasının Nedeni Ne Olabilir?

Mars gezegeninin paslı kırmızımsı rengi, kana kırmızı rengini veren demir oksitle kaplı olmasından kaynaklandığını biliyor muydunuz?

Ortaçağ'da İhanetin Rengi

Ortaçağ'da yeşil renk tutarsızlığı, ihaneti ve güvenilmezliği temsil ediyormuş. Örneğin, Yahuda'nın genellikle yeşil giysiler içinde tasvir edildiği görülüyor. Pastoureau'ya göre bu ilişki, bitkilerden elde edilen yeşil boyanın zamanla soluk ve dengesiz bir renge dönüşmesinden kaynaklanıyor olabilirmiş.

Meyve mi Renk mi?

Turuncunun İngilizce karşılığı "orange", eskiden sarı-kırmızı" anlamına gelen "geoluhread" kelimesi ile adlandırılıyordu. 13. yüzyıla dek ise kelime bir rengi değil, sadece meyveyi tanımlamak için kullanıldı. Avrupalılar, hem meyve hem de renk için aynı kelimeyi ancak 16. yy'dan itibaren kullanmaya başlıyor.

Sivrisineklerle Koyu Renk Kıyafetlerin Bağlantısı Olabilir mi?

Araştırmalar, sivrisineklerin koyu renklere, özellikle de maviye ilgi duyduğunu ortaya çıkardı. Florida Üniversitesi'nden Jonathan Day'in açıklaması şöyle, "Sivrisinekler son derece görsel canlılar ve özellikle gün ışığında insanları arama biçimleri de görme yoluyla. Koyu renk - siyah, lacivert, kırmızı giyinmiş insanlar onlar için öne çıkıyor."