Metaverse; VR yani Virtual Reality denilen sanal gerçeklik veya AR yani Augmented Reality denilen artırılmış gerçeklik aracılığıyla karma bir gerçeklik sunuyor. Metaverse'in gğndelik hayatın bir parçası olması bekleniyor. Tam da bu yüzden metaverse ve insan sağlığı birbirinden ayrı düşünülemiyor.

"Metaverse'in ruh sağlığı üzerindeki etkilerinin nasıl olması bekleniyor? "

Facebook'un sanal gerçeklik evreninin günlük yaklaşık 1.9 milyar kişi tarafndan kullanılacağı öngörülüyor. Dolayısıyla Metaverse'in toplumdaki psikotik nüfus üzerinde yıkıcı etki yapacağını düşünmek abartı olmaz. Şizofreni benzeri septomları olanlar ve gerçek hayattan kaçmak isteyenler içinse Metaverse'in sunduğu öte evren güvenli cennet olacak. Gerçeklikten uzaklaşma, zaten gerçeklikten uzak olanlar için büyük bir risk taşıyor. Kendini normal kabul eden sıradan insanlar için de gerçek hayata dönmek istemeyecekleri kadar hoşa giden bir haz dünyası olacak. 

"Metaverse evreninde avatarlar üzerinde fiziksel saldırılar olabilir mi?"

Avatar kullanım konusunda yapılan araştırmalar, kendini saklama eğiliminini kadınlarda dah yüksek olduğu görülüyor. Metaverse'in yaygınlaşmasıyla insanlar, dijital dünyada da istenmeyen dokunuşları gerçekleştirmiş gibi algılayacak. Rahatsızlıkları fazlasıyla artacaktır.

"Avatar oluşturmak bir kimlik karmaşasına sebep olur mu?"

Kendilerinden çok fatklı bir avatar seçenler gerçek dünyadan uzaklaşıyor. Avatar yüksek bir ideal benliğe dönüştükçe öz saygı azalıyor, depresyonun derinliği ve patalojik kumar eğilimi artıyor. Avatar özdeşleşmesi sosyal becerilerde düşüklüğe, kaygı bozukluğuna, sosyal fobi ve hiperaktivite gibi rahatsızlıklara neden oluyor. 

"Adaptasyon sürecinde bizi neler bekliyor?"

Eğer metaverse gerçekleşirse farklı oyun, eğlence, eğitim, iletişim ve ilişki modelleri doğacak. Bunlarla birlikte yeni davranış kalıpları ortaya çıkacaktır. Henüz bunları nasıl yöneteceğimiz konusunda bir el kitabı mevcut değil. Belki de çıkmakta olduğumuz potansiyel tehlikeler içeren bu yolculuğun eğlenceli ve heyecan verici tarafı da bu olacak.