Hava Yolculuklarında Dalgalanmalar

Son yüzyılda ivmeli bir şekilde değişen iklim koşulları artık uçuşları tehlikeli derecede inişli çıkışlı hale getiriyor. Mart ayında Angola-Portekiz seferinde meydana gelen türbülansta 10 kişi yaralanıdı. Bunun nedeninin pilotlar tarafından görülemeyen ve mevcut radar sistemlerinin çoğu tarafından tespit edilemeyen açık hava türbülanslar olduğu belirtildi.

Anadolu Ajansına konuşan İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Toros, "Daha fazla ısınma, daha fazla havanın hareketi anlamına geliyor. Türbülans ile küresel ısınma arasında bir bağ var." değerlendirmesini yaptı.

"Küresel iklim değişikliği direkt olarak türbülanslar etkiliyor." Dünya ısındıkça, yerden jet akımına doğru daha fazla sıcak hava yükselerek uçakların daha az yakıtla daha hızlı bir şekilde varış noktalarına ulaşmak için tercih ettikleri hava akımlarını karıştıryor.

Reading Üniversitesi'nin araştırmasına göre, son 40 yılda bu tür türbülanslar dünyanın bazı bölgelerinde %55'e kadar arttı. Bir sonraki çalışmada ise aynı araştırmacılar bazı bölgelerdeki açık hava türbülansının önümüzdeki yıllarda daha da artacağın öngördüler.

Yapay zeka destekli sensörler, uydular ve veri modelleme gibi çeşitli teknolojiler piyasaya çıktıkça havayolları, bu türbülansı tahmin etmede daha iyi hale gelecek.

Jessi Hempel "Ancak şu anki hava teknolojilerimizin çoğu birkaç yıl geride kaldı. Şimdilik, emniyet kemerlerimizi her zaman bağlı tutmalı ve havayollarının uyarılarını dikkate almalıyız" şeklinde uyarıyor.