Yeni yıla yaklaşırken bu yıl neler yaşadık bir bakalım. 2023'te dünyamızda neler yaşandı sizler için derledik!

 

- Yüksek enflasyon, dünyanın birçok yerinde ekonomik düşüşe neden oldu. Dünya Bankası, gelişmekte olan ülkelerin yaklaşık %60'ının sürdürülemez veya sürdürülemez hale gelebilecek borçlara sahip olduğunu tahmin ediyor.

- TMB yüksek enflasyon nedeniyle faiz oranlarını artırdı.

- Yapay zeka gelişimi şok eden bir hıza ulaştı.

- E - ticaret dünyası da aynı hızla gelişmeye ve büyümeye devam ediyor

- 2022'de başlayıp bu yılı da kapsayan Rusya ve Ukrayna arasındaki savaş tüm dünyada yankılandı.

- Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinden sonra dünya çapında yenilenebilir enerjiye doğru dramatik bir geçiş oldu. Dünyanın dört bir yanındaki ülkeler ithal fosil yakıtlara güvenmenin maliyetleriyle yüzleşti.

- Yılın son aylarında meydana gelen İsrail ve Hamas arasındaki savaş Orta Doğu ilişkilerini alt üst etti.

- 5 Şubat'ı 6 Şubat'a bağlayan gece, 7.8 büyüklüğünde bir deprem Türkiye'nin güneydoğusundaki birçok ili vurdu. En az 56.000 kişinin hayatını kaybettiği bu büyük felaket tüm ülkemizi yasa boğdu.

- Gözlemevi Copernicus'a göre, Haziran'dan Ekim'e kadarki aylar dünya çapında kayıtlara geçen en sıcak aylar oldu. Bu durum kuraklık, yıkıcı yangınlar ve daha güçlü kasırgalara neden oldu.

- Kanada, bu yıl 18 milyon hektardan fazla alanın yandığı ve 200.000 kişinin yerinden olduğu tarihi bir orman yangını sezonu yaşadı.

- Yunanistan'ın Evros bölgesinde, Avrupa içinde şimdiye kadar kaydedilen en büyük yangın çıktı.

- Hindistan 23 Ağustos'ta Chandrayaan-3'ü Ay'ın güney kutbu yakınlarında keşfedilmemiş bir bölgeye indirmeyi başararak bir ilke imza attı.

- Tüm dünyada volkanlar faaliyete geçti. Son günlerde yaşanan Endonezya'daki volkan faaliyeti (şimdilik) 23 kişinin ölümüne sebep oldu.

- Afrika 2023'te iki askeri darbe yaşadı. Nijer ve Gabon'da ordu yönetime el koydu.

- 15 Nisan'dan bu yana Sudan da ordu ile paramiliter güçleri arasında devam eden savaş, 10,000'den fazla insanın ölümüne neden oldu.

- NASA ve Pentagon, UFO olarak adlandırılan tanımlanamayan uçan cisim görüntülerini doğruladı.

- Amerikalı senarist ve aktörler ücret iyileştirmesi ve yapay zeka sınırlaması talebi ile greve gitti. Grev, altı ay sürdü ve ABD ekonomisine en az 6 milyar dolara mal oldu.

 

Senin için bu yıl nasıl geçti? Yorumlarda bizlerle paylaşmayı unutma